Vanuit Colombia naar hartje Harderwijk | Werken bij De Boterlap Groep
6-10-2022

Vanuit ‘de andere kant van de wereld’ naar hartje Harderwijk

IMG_1026

Simon verliet Colombia twee jaar geleden om vervolgens in Europa aan zijn carrière als kok te werken. Na een avontuur in Spanje was het tijd voor een kijkje in de Nederlandse keuken. Letterlijk ;-)

¡Vamos a Holanda!

‘Yes, ik kwam naar Europa om kok te worden. De beste keukens zitten - naar mijn mening - namelijk in Spanje, Italië en Frankrijk. Uiteindelijk ben ik naar Spanje verhuisd. Daar heb ik in verschillende steden gewoond en gewerkt, totdat ik een aanbod kreeg bij een restaurant in Barcelona. Dat was een uitgelezen kans. Maar na een tijd was ik weer toe aan een nieuw avontuur. Ik wilde reizen en verschillende culturen en landen zien.

Via een app - Job2Day - zag ik vacatures in bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen, maar ook in Nederland. Ik had verschillende sollicitaties lopen, maar wilde wel graag ergens werken waar ik veel kon leren. De gesprekken met De Boterlap Groep waren heel fijn, dus van het één kwam het ander.’

Jong geleerd, oud gedaan

‘Sinds mijn twaalfde praat ik al over een eigen restaurant, maar dat idee heb ik (nog) niet doorgezet. Toen ik klaar was met school - op mijn achttiende - voelde ik me nog te onvolwassen om zo’n stap te maken. Ik ben vervolgens Business Administration gaan studeren. Daar heb ik ook nog een tijdje in gewerkt. Mijn vader kookt heel veel en mijn moeder is bakker en pastry-chef. Je weet wel, van die zaken met heerlijke taartjes en gebakjes die je op vakantie veel tegenkomt ;-). Dus ik durf wel te zeggen dat ik de passie voor koken niet van een vreemde heb. Mijn moeder komt uit Italië, waar ze ook een fantastische keuken hebben.’

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wat is nu precies je functie?

‘Ik ben Chef de Partie. In deze functie ben je verantwoordelijk voor een station in de keuken. De keuken is verdeeld in verschillende stations, bijvoorbeeld station vlees, vis, salades, oven, frituur, koud. En die laatste, de koude gerechten, zijn mijn ‘territorium’. Ik houd overzicht op de gang van zaken. Wanneer de souschef bijvoorbeeld ergens tegenaan loopt, klopt hij of zij bij mij aan en help ik. Ik organiseer de boel en breng gerechten weg. Maar ik kook ook nog steeds, voornamelijk de luxere gerechten. Daarbij let ik ook heel erg op de verspilling van voedsel. Die moet zo minimaal mogelijk zijn.’


Wat ik het leukst vind aan werken bij De Boterlap…

‘Iedereen is zo vriendelijk! En het is georganiseerd en gestructureerd, waardoor je je goed kunt focussen op je werk. Ook de cultuur vind ik enorm prettig. Hier kan ik echt mezelf zijn, bij andere restaurants had ik nog weleens het gevoel dat ik mij moest aanpassen.’


Wat is jouw specialiteit?

‘Pfoe, dan zou ik de Spaanse of Italiaanse keuken zeggen. Dat heb ik het meest gekookt ook. Veel pasta, ravioli, lasagne. Maar op dit moment is misschien mijn risotto wel het allerbest.’