Van Medewerker Spoelkeuken tot Operations Manager | Werken bij De Boterlap Groep
25-01-2023

Waar hoor je nou nog 100x op een dag ‘Dankjewel’?

Boterlap_Harderwijk_Ermelo_20220318_0634

We gaan 14 jaar terug in de tijd. Floris was toen 15 jaar oud en het werd tijd voor een bijbaantje. “Een vriendje van mij werkte bij De Boterlap Harderwijk in de afwas en hij wilde eigenlijk doorgroeien naar de keuken. Toen zeiden ze tegen hem: ‘Als er iemand is die jouw taak wil overnemen, dan maak jij die stap naar de keuken.’ Zo kwam ik bij De Boterlap in de spoelkeuken terecht. De horeca kende ik nog niet zo heel goed, dus anders dan mijn maatje had ik nog niet het plan: Hier wil ik mijn carrière van maken.”

“Ik vond het sfeertje gelijk al zo tof. Horeca is meer dan je werk uitvoeren. Er ontstaat automatisch een sfeer waarin je meer bent dan collega’s omdat je zoveel samenwerkt en gezellig een sluitdrankje met elkaar drinkt. Je bent daar gewoon veel, ook voor en na werktijd. Na de spoelkeuken werkte ik ook nog een jaartje in de keuken. Dat was minder mijn ding. Ik deed overal veel te lang over, omdat ik heel vast linkshandig ben én ik wilde het veel te goed doen. Ook miste ik daar het contact met de gasten. Toen ben ik gestart in de bediening.”

Waar word ik nou écht gelukkig van?

“Na het afronden van mijn vwo ben ik naar de universiteit gegaan en toen kwam ik erachter: hier wil ik helemaal niks mee. Toen ik ging nadenken waar ik nou écht gelukkig van werd, wist ik het: werken bij De Boterlap op het terras en bezig zijn met mensen; dat ligt mij! Als je aan het einde van de werkdag beseft: dat hebben we weer met z’n allen gedaan; dat is een heerlijk gevoel. Dit was het moment dat ik besloot hier mijn carrière van te maken.”

Van Assistent Bedrijfsleider naar Operations Manager

“Een jaar of vier geleden wilde ik graag wat meer verantwoordelijkheid, dus ging ik het gesprek aan met Gert (eigenaar van De Boterlap Groep). Toevallig was Wilco in onze vestiging in Ermelo op zoek naar een rechterhand, dus ben ik in Ermelo beland als Assistent Bedrijfsleider. Daar heb ik enorm veel van geleerd. In mijn huidige functie ga ik vaak het gesprek aan met andere medewerkers. Soms kom ik er dan achter dat ze meer uitdaging willen of graag een andere functie zouden uitvoeren. We kijken dan hoe ze die stap kunnen maken. Daarom is het altijd goed om dit aan te geven, want vaak is er veel mogelijk.”

“Toen kwam Buitenplaats Het Loo erbij en het leek mij heel leuk om daar Floormanager te worden. Hier voerde ik gesprekken over met Gert. Hij gaf aan dat hij mij dat wel zag doen, maar ook wel andere ideeën hadden. En toen kwamen ze met het voorstel om Operations Manager te worden.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Uh, wat doet een Operations Manager precies?

“De Boterlap Groep groeit hard en daarom ontstond deze nieuwe functie. Er moest iemand komen die voor de bediening alle overkoepelende zaken oppakt. Dat zagen ze in mij. Op deze manier heb ik meer verantwoordelijkheid en kan ik met alle vestigingen meedenken. Helemaal nu Buitenplaats Het Loo erbij komt; dat is gelijk een mooie uitdaging.

Mijn takenpakket bestaat uit ondersteunende werkzaamheden voor de Floormanagers op locatie en ik probeer iedereen zoveel mogelijk in zn kracht te zetten. Dit doe ik door processen te optimaliseren, zorgen dat we onze waarden uitdragen (gastgerichtheid, kwaliteit en snelheid) en mag ik plannen uitdenken qua personeelsinzet. Ook denk ik bijvoorbeeld na over nieuwe dranken op de kaart en de implementatie hiervan en ik voer veel gesprekken met medewerkers. Hier kom ik erachter hoe iedereen erin zit en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen z'n goed werk kan doen.”

“Op drukke momenten loop ik de gaatjes dicht op de vloer. Want dat is namelijk het belangrijkste: dat het op de werkvloer goed gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er iemand ziek is of het weer mooier is dan gedacht. Ik zal je eerlijk zeggen: dit vind ik heel erg leuk, want anders mis ik het veel te veel. Ik heb namelijk voor dit vak gekozen omdat ik hou van het contact met mensen. Als meters maken op de vloer er niet bij zat, had ik het niet gedaan.”

Het maakt niet zoveel uit wat je kan, als je er maar heel veel bent

Dat ik ook veel actief ben op de werkvloer is heel belangrijk in mijn functie. Wilco leerde mij ooit: ‘Het maakt niet zoveel uit wat je kan, als je er maar heel veel bent’. Ik heb er lang over gedaan om goed met een blad te lopen (maakt Wilco nog steeds grappen over), maar door het veel te doen, is het gelukt. Als je alleen al laat zien dat je bereid bent om er je energie en tijd in te stoppen, dan merken mensen dat op. Daar begint het. In de keuken was ik niet de beste, maar wel een echte teamplayer die alles wilde doen. Hiermee laat je jezelf zien en het gaat dan niet eens om je kwaliteiten. Ik ben van mening: als je dat bij andere mensen los wil maken, dan moet je dat ook zelf doen. Dus soms net even een piekmoment meepakken om mijn collega’s te helpen, is belangrijk in mijn functie.”

Mijn doel voor De Boterlap Groep is om mensen meer persoonlijk te begeleiden. Dat is wel moeilijk in de horeca, want daar draait het altijd door. We hebben veel te maken met nieuw personeel en die wil je ook allemaal een kans kunnen geven. Ik ben constant op zoek naar: Wat is de potentie van iemand, waar wil iemand naartoe en hoe kunnen we dat regelen?

Waarom is De Boterlap Groep zo leuk?

"We zijn een goedlopende horecazaak. Ik sta achter alle gerechten op de menukaart: van salades, tot een goed stuk vlees en verse vis. Kwaliteit begint al met hoe de zaak is ingericht en met welke mooie producten we werken. Ons team is ook erg familiair, daarom ben ik er denk ik ook al zo lang blijven hangen. We zijn meer dan een team met collega’s; echt een familie. Met z’n allen ontzettend hard werken en daarna een sluitdrankje doen, dat is ontzettend genieten.”

“En je hebt heel veel aan de horeca in je verdere leven. Ik hoor wel eens terug van recruiters: Als ik zie dat iemand in de horeca heeft gewerkt, dan nodig ik ze sowieso uit voor een gesprek. Je leert twee dingen heel goed: hard werken op het moment dat het nodig is en een vlotte babbel krijgen. Je ziet zoveel mensen, zowel collega’s als mensen op het terras en daardoor leer je om gesprekken aan te gaan. Mensen die in de horeca werken of gewerkt hebben zijn vaak heel sociaal ingesteld en dit biedt je een bepaalde basis.”

Wat wil je nog meegeven?

“Mensen die voor de horeca kiezen als carrière, hebben het soms best lastig. Buitenstaanders zien de horeca als bijbaantje waar je bent blijven hangen. Ik zie veel mensen daarmee struggelen. ‘Oh je werkt ‘maar’ in de horeca’. Het is een heel mooi en serieus vak, dus als je daar passie voor hebt, blijf daar dan ook voor gaan. Dan kan je heel erg ver komen. Kijk maar wat mij is overkomen. Ik geloof er heilig in dat je je passie moet naleven. Als je 40 uur per week werkt, doe dan alsjeblieft iets wat je heel tof vindt om te doen. Als dat toevallig horeca is, kom erbij. Hier kan je ook hele mooie stappen maken in je leven en met heel veel plezier werken. Want waar hoor je nou nog 100x per dag ‘Dankjewel’?”