Van bier en bitterballen naar champagne en oesters
11-05-2022

Van bier en bitterballen naar champagne en oesters

Boterlap_Harderwijk_Ermelo_20220318_0504

Eerste bedieningsmedewerker, hoofdverantwoordelijke van de Botanica en ook onze ‘chef Wijn’. We hebben het over niemand minder dan Noah. Als iemand van het personeel het restaurant van voor naar achter kent, is hij het wel. Hij is 22, maar werkt hier al bijna acht jaar. Grote kans dat wanneer jij bezoekjes aan De Boterlap brengt Noah wel eens jouw eten heeft opgenomen of uitgeserveerd. Of jouw wijnglas heeft bijgeschonken natuurlijk. ;-)

Vertel! Wie ben je?

‘Ik ben Noah, 22 jaar oud en woon in Harderwijk. In de acht jaar die ik nu bij De Boterlap Groep werk, ben ik wel al eens weggeweest voor stage en school. Ik heb de middelbare hotelschool in Amersfoort gedaan. Van daaruit heb ik een halfjaar in Barcelona stagegelopen. Ook heb ik stage gedaan bij een hoger segment horecazaak met Michelinster. Dat waren 6 tot 9-gangen diners. Een mooie uitdaging en goed ook om gezien te hebben, maar mijn voorkeur gaat toch écht uit naar De Boterlap Groep.’

Van alles wat

‘Van een evenement, partij tot een afgeladen terras in de zomer. Hier maak je van alles mee. Daarnaast doe ik qua werkzaamheden ook van alles wat. Ik ben ooit als ‘opstarter’ begonnen. Iedere zaterdag- en zondagochtend deed ik de opstartwerkzaamheden. Ik legde kussens op de stoelen, menukaarten op de tafels en maakte het terras spik en span voordat de eerste gasten kwamen. Niet veel later promoveerde ik naar de afwas. Daar heb ik ongeveer een jaar gestaan, voordat ik de bediening inging.’

Met de paplepel ingegoten

‘Horeca is altijd al mijn ding geweest. Mijn vader zit ook al z’n hele leven in de horeca, hij is Food & Beverage directeur bij een groot horecabedrijf in Nederland. Ben vroeger vaak mee geweest naar horecazaken voor zijn afspraken, of gewoon om er te eten en te drinken. Van zijn kijk op bepaalde punten leerde ik toen al.’

Waarom bij De Boterlap Groep?

‘Op één de afwisseling. Maar het zijn ook de vaste gasten die wekelijks terugkomen. Daar bouw je een band mee op. Zij vinden het leuk om je te zien en geven ook echt waardering voor je werk. Vrienden komen ook regelmatig langs om wat te eten en drinken. Daarnaast zijn mijn collega’s niet alleen vrienden geworden, sommigen zijn echt familie.’


Wat leer je allemaal?

‘We hebben tap cursussen vanuit Heineken gevolgd, wijncursussen gedaan, een rondleiding bij Douwe Egberts gehad voor de koffie, een latte-art cursus gevolgd; noem het maar op. Je wil trots zijn op wat er op het bord ligt en wat er in het glas zit. Daarnaast moet een biertje gewoon 110% zijn. Ik heb ook de wijncertificaten SDEN1 en SDEN2 gehaald en ben nu bezig met SDEN3. Hiermee wil ik gasten nog beter kunnen adviseren en helpen. Dit zijn allemaal wel echt dingen waar De Boterlap Groep in wil investeren.’

Liever in de zomer op het terras of in de winter binnen in het restaurant en de kroeg?

‘Dan liever ’s zomers op het terras. Lekker weer en mensen zijn toch een stuk blijer. ;-) Gasten zitten ook langer op het terras.’

Liever overdag of 's nachts?

‘Oeh lastig. Ik begon wel eens bij het diner, dat sloot ik rond 23:00 á 00:00 uur af, dan ging de bar open en stond ik daar nog tot 04:00 uur. Juist die afwisseling vond ik heel leuk.’

Liever bestellingen uitserveren of opnemen?

‘Dan ga ik voor het opnemen. Uitserveren heb ik ook lang gedaan hoor, maar ik vind juist de interactie met klanten leuk. Het verkopen en adviseren. Zo vragen gasten mij wel eens wat ze moeten eten. Daar haal ik plezier uit. Mijn doel is dat gasten niet alleen voor twee theetjes komen, maar ook met een broodplankje, glas wijn en dessert naar huis gaan.’

Dilemma: of je blijft in de horeca, maar dan ben jij wel degene die iédere dag de afwas met de hand moet doen, of toch een rustige kantoorbaan? ;-)

‘Makkelijk! Doe mij die afwas met de hand maar. 100%! Natuurlijk is er altijd wel iets in werk wat je niet leuk vindt, ook in de horeca. Maar hetgeen wat het leuk maakt compenseert het dubbel en dwars.’

Een rustige kantoorbaan ook niets voor jou, maar klinkt een baan in de horeca bij De Boterlap Groep dat juist wél? Check dan onze openstaande vacatures of stuur een berichtje naar Nicole (HR) via hr@deboterlapgroep.nl. Wie weet tot snel!