Stage bij De Boterlap Groep: meters maken
9-03-2022

Stage bij De Boterlap Groep: meters maken

Stage bij De Boterlap Groep

Van hét perfecte biertje tappen tot uitserveren met vier borden op je arm, gasten ontvangen in het hotel of restaurant, alle ins en outs van de keuken kennen en je mannetje staan in de kroeg. Bij De Boterlap Groep willen we ons personeel gewoon écht goed opleiden en coachen. Daarom zijn zes van onze collega’s gecertificeerde leermeesters. Zij brengen hun kennis weer over op leerlingen. Jim bijvoorbeeld. Hij loopt stage bij ons vanuit de opleiding Hotelmanagement in de richting Food & Beverage. Anne is een van de leermeesters en leert hem graag de fijne kneepjes van ons mooie (horeca)vak. Lees hier meer over Jims stage bij De Boterlap Groep

Even voorstellen...

Jim is 20 jaar oud, komt uit Zeewolde en heeft al enige horeca-ervaring opgedaan. Vanuit zijn opleiding Hotelmanagement, maar ook door bijbaantjes. Anne is 26 jaar oud en is junior floormanager bij De Boterlap Harderwijk. Sinds 2,5 jaar versterkt ze het team, daarvoor heeft ze bij onze oude buren - Hertog Karel - gewerkt.

Van hotel naar bediening

Voor Jim is De Boterlap Groep geen onbekend terrein. Ja oké, hij komt er zelf ook graag voor een hapje en een drankje. En hij heeft hier ook echt wel eens een dansje gewaagd tot in de late uurtjes. Maar dat is niet wat we bedoelen. Jim: ‘Dit is mijn tweede stage hier. Voorheen liep ik, vanuit mijn opleiding, een stage Frontoffice bij Bella Ciao. Ik ontving daar gasten en liet hun kamers zien. Tijdens mijn huidige stage bij De Boterlap Harderwijk richt ik mij op Food & Beverage en sta ik in de bediening. Vanuit school heb ik de opdracht gekregen om een Operationeel Plan te schrijven, over hoe ik bijvoorbeeld duurzaamheid meer onder de aandacht krijg bij De Boterlap Groep.’

Wat houdt het leermeesterschap in?

Anne: ‘We nemen leerlingen mee het bedrijf in en helpen hen met (school)opdrachten. Vanuit De Boterlap Groep doe je ontzettend veel praktijkervaring op. Per locatie hebben we twee gecertificeerde leermeesters voor de bediening, dus in totaal zes. Maar ook voor bijvoorbeeld de keuken hebben we stageplekken én een leermeester. Goed om te weten: we zijn een erkend leerbedrijf. BOL, BBL, mbo of hbo; het maakt niet uit. Zelf vind ik het onwijs leuk om dingen te leren aan mensen en hen te begeleiden.’

Iedereen moet de toiletten wel een keer schoonmaken ;-)

Anne: ‘Haha, ja. We vinden het belangrijk dat iedereen op de vloer meewerkt. Of je nu Bedrijfsleider of Leerling bent. Er is absoluut geen sprake van hiërarchie. We zijn daarnaast echt een familie van elkaar. Een lolletje hoort daarbij, maar hard werken is het ook zeker.’

Jim: ‘Ik heb ook nog bij een hoger segment horecazaak in Harderwijk gewerkt, maar ik merk dat De Boterlap veel beter bij me past. Hier kan ik lekker mezelf zijn; nuchter en af en toe een tikkeltje lomp. Dat werd bij die andere stage niet altijd gewaardeerd. Hier wordt erom gelachen.’

(tekst gaat verder onder de foto)

En waarom bij De Boterlap Groep?

Jim: ‘Wat ik op school enorm merk is dat voornamelijk het hogere segment horeca wordt aangeprezen, zoals een Hilton. Terwijl ik van mening ben dat je bij De Boterlap Groep het meeste leert. Je maakt alles op een dag mee. Koffietijd, lunch, diner, hotel, borrels en het nachtleven. Je hebt dan ook met veel verschillende gasten te dealen. Van een wat ouder stel dat ‘s ochtends voor een bakje koffie komt, tot nachtbrakers met een - alcoholisch - bakkie op.’

Anne: ‘Het is hier zeker niet saai. Elke dag en elke dienst is anders. Juist voor een leerling heel leuk denk ik. Daarnaast heb je bij De Boterlap Groep keuze uit stage op meerdere locaties en werk je hier bij De Boterlap Harderwijk bijvoorbeeld al in verschillende omgevingen. Zo hebben we de brasserie, het restaurant boven, Boterlap Botanica en de kroeg. Andere leuke bijkomstigheden zijn onze personeelsfeestjes, sportlessen op de dinsdagochtend en 50% korting bij Bella Ciao, De Boterlap Harderwijk en De Boterlap Ermelo.’

Drie dingen die ik heb geleerd zijn …

Jim: ‘Sowieso hard werken. Je loopt de hele tijd door. Daarnaast heb ik op school nog nooit een dienblad vastgehouden en hier loop ik met een enorm dienblad over het terras heen. Dat is heel vet. Tuurlijk laat je eerst wel eens wat vallen, heb je twee dagen spierpijn of last van je vingers, maar na twee weken loop je ineens met zes pullen bier tegelijk. En nee, als je iets laat vallen wordt niemand boos op je. Kan gebeuren. Ook niet geheel onbelangrijk: je leert hier écht goed bier tappen. Dan zit ik bij een andere horecazaak en denk ik: nee, zo moet dat helemaal niet. Dan krijg ik bijna de neiging om het zelf voor te doen, haha.’

Maar dat is niet het enige

Jim: ‘Je wordt ook gewoon super zelfverzekerd door het contact met de gasten. En je leert goed je grenzen aangeven. Mensen kunnen met drank op best vervelend zijn, dan mag je best wat terug zeggen. Dus je leert wel je mannetje staan.’

Anne: ‘Dit zie ik ook echt terug bij andere, jonge collega’s. Aan het begin is het allemaal best spannend, maar op een gegeven moment kom je los. Ik ben zelf ook enorm opgebloeid door het werken in de horeca. Maar ben wel van mening dat die ‘horecatijger’ erin moet zitten. Vaak merk ik na een week of twee al wel of iemand dit werk echt leuk vindt of niet.’

Bij De Boterlap Groep maak je meters

Anne: ‘Klopt, letterlijk en figuurlijk. Die 10.000 stappen per dag zijn een lachertje en op persoonlijk vlak maak je ook een hele ontwikkeling door. Ik vind het dan ook leuk als ik anderen echt kan motiveren en over kan brengen hoe fantastisch de horeca is. Maar we vinden het vooral heel belangrijk dat je het naar je zin hebt, dat jij je thuis voelt in onze ‘familie’, dat je jezelf kunt zijn en ja, dat je ook zeker hard werkt.’

Denk jij na het lezen van dit stuk: deze stage wil ik! Neem dan even contact op met Nicole, onze HR-manager, via hr@deboterlap.nl of stuur een appje naar 0619562761. Wie weet tot snel!